Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Hoito-ohjeita koruille

Huom! Avainnauhojen hoito-ohjeet löytyvät avainnauha-infon yhteydestä - pääset tästä suoraan sinne - Avainnauhoista!

Puhtaanapito

Tärkeintä on pitää koru puhtaana sekä käsitellä sitä muutenkin kaikin puolin hellävaroen ja kauniisti, näin siitä on iloa sinulle pisimpään!

Korujen metalliosat voivat tummua mm. kosteuden, ihon erilaisen ph:n, voiteiden ja parfyymien vaikutuksesta. Myös luonnonkivet voivat menettää kiiltoaan joutuessaan kosteudelle ja erilaisille aineille alttiiksi. Älä koskaan mene suihkuun tai saunaan tai esim. tiskaa näiden korujen kanssa, älä myöskään suihkuta deodorantteja, parfyymeja tai hiuslakkaa niille. Laita korut päälle vasta ehostuksen jälkeen.

Koruja voit puhdistaa esim. pehmeällä mikroliinalla; kasta liina veteen ja pyyhkäise koru puhtaaksi. Olen huomannut myös, että tämä käsittely myös mm. ryhdistää korua, kun pienet siemenhelmet asettuvat taas kohdalleen! Käytä puhdistukseen tarvittaessa esim. mietoa astianpesuainetta. Koru on hyvä puhdistaa tuoreeltaan vaikka jokaisen käyttökerran jälkeen tai vaikka viikoittain, pyyhkäisy pehmeällä liinalla poistaa enimmät korun pinnalle jääneet epäpuhtaudet!

puhtaus saa värit ja sävyt hehkumaan

Hopeisia lukonosia voi puhdistaa normaalisti hopeanpuhdistusaineilla, esim. Silver Quickillä tai hopeanpuhdistusliinoilla. Sama pätee myös hopeoituihin osiin (toimii niin kauan kuin on hopeaa metalliosan pinnassa). Kun puhdistat lukonosia esim. Silver Quickillä, varo korun helmiosaa, helmet voivat vaurioitua joutuessaan kosketuksiin vahvojen aineiden kanssa! Korussa oleviin metallihelmiin ja -osiin käytä hopeanpuhdistusliinaa tai kasta esim. talouspaperi Silver Quickiin ja puhdista sillä varovasti yksittäiset helmet. Huom! Jos käytät hopeanpuhdistusliinaa, älä hankaa kuitenkaan kovasti, tämä kuluttaa hopeointia.

Hopeoidut ja kullatut korunosat eivät valitettavasti ole ikuisia, vaan jossakin vaiheessa hopeoinnin/kultauksen alla oleva materiaali tulee näkyviin. Korunosien puhtaanapitäminen pitää ne kauniina pidempään, eli kannattaa puhdistaa korua säännöllisesti. Jos koru jää puhdistamatta, niin epäpuhtaudet syövyttävät korua/korunosia silloinkin kun se on käyttämättä. Eli kannattaa panostaa puhtauteen!

Hyvä käytännön vinkki on lakata metalliset korunosat kirkkaalla kynsilakalla! Tämä kannattaa myös tehdä uusiksi tarvittaessa. Helmikaupoista saa myös Vintaj Glaze -metallinsuoja-ainetta, joka on tehty juuri tähän tarkoitukseen.

Hopeoituja ja kullattuja metallipohjaisia koruja (ranne- ja kaulakoruja sekä sormuksia, joissa liimattuna kapussi) voi puhdistaa pehmeällä mikroliinalla. Jos koru on tummunut, käytä hopeanpuhdistusliinaa tai esim. Silver Quickiä. Vältä kuitenkin kovaa hankaamista, koska pinta kuluu silloin nopeammin. Itse olen kastanut korun Silver Quickissä, huuhtaissut vedellä ja kuivannut varovasti, on toiminut ainakin hyvin, ja hellävaraisesti ajatellen korun pintaa.

Kuparisia korunosia voit puhdistaa esim. Dr. Beckmanin Metallinpuhdistajalla. Tämä aine puhdistaa mm. hopeaa, kuparia, messinkiä ja tinaa. Aine sisältää myös vahaa, joka suojaa metalliosia tummumiselta.

Myös luonnonkivet ja simpukankuoret likaantuvat, erityisesti pehmeämmät ja huokoisemmat. Luonnonkivistä pehmeimpiä ovat esim. turkoosi, rodoniitti, mookaiitti ja lapis lazuli. Ole näiden suhteen varovainen, älä käytä vahvoja aineita äläkä vahvoja keinoja puhdistukseen. Esim. Lapis lazuli on jopa niin arka, ettei se kestä saippuaa eikä lämmintä vettäkään. Puhdistus tuoreeltaan pehmeällä liinalla joko kuivana tai puhtaalla vedellä kostutettuna lienee paras keino. Jos helmet ovat likaantuneet pahemmin, kokeile varovaisesti mietoa astianpesuainetta. Sekoita astianpesuaineesta ja vedestä mieto liuos, johon kastat mikroliinan. "Huuhdo" koru vielä veteen kastetulla liinalla.

Korujen hoito-ohjeet tiivistettynä voit tulostaa täältä!

Säilytys

Korut kannattaa säilyttää esim. erillisissä laatikoissa tai korutelineessä roikkuen. Joka tapauksessa niin, etteivät ne pääse hankaamaan toisiaan - helmet ja muutkin korunosat voivat vaurioitua tästä.

Metallipohjaiseen koruvaijeriin tehdyt korut kannattaa säilyttää suorina, ettei metallinen vaijeri muotoudu säilytyksessä. Jos tällainen koru on esim. pitkän aikaa pienellä pyöreällä kelalla korupussissa, se muotoutuu pyöreään muotoon ja ulkonäkö voi kärsiä tästä. Jos tällaista sattuu, voit varovasti suoristella korua esim. veteen kastetun mikroliinan avulla. Pääosa HelenanHelmen koruista on tehty juuri tällaiseen metallipohjaiseen koruvaijeriin. Poikkeuksena tästä ovat nahkanauhakorut, joustolankakorut sekä MemoryWire -korut.

Hopeakoru sekä myös sellainen, jossa on hopeoituja osia säilyy pitempään tummumatta, jos sitä säilytetään ilmatiiviisti esim. itsesulkeutuvassa muovipussissa (Minigrip). Tiivis korurasia auttaa kyllä myös tässä tummumisen ehkäisyssä, korut eivät ole siinä suoraan ilman kanssa vaikutuksessa.

mini-ms9e9oq.jpg